Czym jest żywność ekologiczna?

4 listopad 2016

Żywność ekologiczna powstaje zgodnie z prawami natury. Jest pozbawiona pestycydów, substancji przyspieszających wzrost, metali ciężkich i innych szkodliwych substancji.

Jaja od kur z dostępem do wolnego wybiegu mają nawet dwukrotnie więcej witaminy E, prawie trzykrotnie więcej beta-karotenu i nawet o 30 proc. więcej kwasów omega-3 niż te od kur hodowanych w klatkach.

Mleko pochodzące od krów z pastwisk zawiera nawet o 180 proc. więcej beta-karotenu i nawet o 100 proc. więcej kwasów omega-3 niż to od krów zamkniętych w oborach. Większa wartość odżywcza mleka od krów pasących się na łąkach wnika również z tego, że nie podaje się im genetycznie modyfikowanych hormonów pobudzających produkcję mleka, jak to ma miejsce na niektórych farmach.

Owoce i warzywa zawierają prawie o połowę mniej kadmu (rakotwórczego metalu ciężkiego) oraz czterokrotnie mniej pestycydów. Odznaczają się również niższym stężeniem azotu (o 10 proc.), azotanu (o 30 proc.) i azotynu (o 87 proc.) niż te konwencjonalne. Ponadto warzywa i owoce ekologiczne zawierają od 18 do 69 proc. więcej antyoksydantów - w tym najsilniejszego z nich, czyli resweratrolu - niż te z upraw konwencjonalnych. Wyniki badań ukazały się w czasopiśmie "British Journal of Nutrition".

W innych badaniach udowodniono także, że ziemniaki ekologiczne posiadają większą zawartość witaminy C niż konwencjonalne. Z kolei z badań przeprowadzonych na tej samej odmianie jabłek, Golden Delicious, wynika, że ich ekologiczna kopia posiada m.in. aż 32 proc. więcej fosforu, 19 proc. więcej antyoksydantów i 9 proc. więcej błonnika.

Wybór wydaje się wiec oczywisty- jednak zdajemy sobie sprawe ,że różnica cenowa jest ważnym argumentem przy podejmowaniu decyzji zakupowych. Co nam pozostaje? Uzupełnianie niedoborów witaminowych, świadomy wybór, ograniczenie żywności najbardziej przetworzonej typu fast foody i wsłuchiwania się we własne ciało …


Polecane